Malatyalı profesyonel sporcu küçükken aslında bilgisayara olan ilgisinden dolayı bilgisayar mühendisliği okumak istemiştir. Hedefini de gerçekleştiren sporcumuz şuan hem sporcu hem mühendistir.

Squash sporu nedir? Nasıl yapılır?

Squash dört tarafı çevrili bir kort içeresinde kendine özgü raket ve top ile oynanan bir raket sporudur. Squashta amaç en temel olarak kortun içerisinde sıra size geldiğinde raketle topa vurup, karşı duvara(hedef duvara) vurarak topu oraya ulaştırmaktır. Duvar tenisi olarak da adlandırılır.

Oyunun kuralları nelerdir?

Diğer raket sporlarında da olduğu gibi topun yerde bir kere sekme hakkı vardır. İki kere sektiğinde sayıyı kaybetmiş oluruz. Tin dediğimiz ( aut bölgesi) ile üst aut çizgisi arasında duvarda istediğimiz yere vurabilmekteyiz. Yan duvarları topu hedef duvara ulaştırmak için kullanabiliriz. 11 sayıyı alan 1 seti kazanır. 10-10 eşitlik durumunda taraflardan birisi 2 sayı öne geçene kadar uzar. Turnuva maçlarında 2 set alan (Best of 3) ya da 3 set alan (Best of 5 ) kazanacağı şeklinde devam eder.

Vuruşların önemli olduğu bir branş squash, kondisyonunu zinde tutmak için neler yapıyorsun? Beslenmende en dikkat ettiğin şey nedir?

Tabi ki squashta patlayıcı kuvvet dayanıklılık güç ve çabukluk çok önemli şeyler bunların hepsine sahip olmanız gerekiyor eğer başarılı olmak istiyorsanız. Kort antrenmanlarında genelde dayanıklılık ya da teknik üzere antrenmanlar yapmaktayım. Kortun dışında kuvvet antrenmanları, koşular ve diğer çalışmalar ile bunu destekliyorum. Genelde her gün koşmaya çalışırım. Bazı günlerde kortta solo yaparak ve ghosting dediğimiz kort adımlama hayali vuruşlar ile teknik sonrasında dayanıklılığımı ve hızımı geliştirmeye çalışıyorum. Bire bir antrenörüm ile yaptığım çalışmalar beni yukarıda bahsetmiş olduğum her şeyi aynı anda yapmaya teşvik ettiği için daha verim alıyorum. Beslenme ve uyku benim için en önemli iki şey. Çok fazla kalori yaktıran bir spor hatta en çok kalori yaktıran spor diyebilirim. Dünya Sağlık Örgütünün listesinde 1 numaradayız. Bu yüzden harcadığım enerji ve kaloriyi almam gerek öğün olarak çok fazla yemek yerim. Öğlen ve ara öğünler de dolu dolu tavuklu salata yemek, ana öğünler de ise makarna ve et vazgeçilmez yiyeceklerim olur.

Kaç yıldır bu sporun içindesin, seni bu dala yönlendiren şey neydi?

10 yaşımda başladım oynamaya ve başlaması da tamamen kaderimizde varmış demekten öte bir şey denilemez sanırım. Mercedes Benz Spor Okullarına gidiyordum okullar kapandığında babam orada çalıştığı için orada sportif aktiviteler eğlenceler vs derken. spor salonumuzda nimet niteliğinde 2 tane squash kortu vardı, onun yanında tamamen spor sevdalısı ve squashı çok seven ülkede yaymak için elinden geleni yapmaya çalışanda hocamız. Burhan Atasoy. Benim hocam, abim, arkadaşım her ne sıfat koyarsak o yani anlayacağınız. Tam o sene Türkiye’nin ilk çocuk squash jenerasyonunu başlatmak çocuklara öğretmek ve sporu yaymak istemesiyle başladı. Ben de bunun bir parçası olmak istedim. Seviyordum oynamayı o gün korta girdiğimiz seneden şimdiye kadar.. Senelerce beraber yürüyüp beraber mücadele ettik. Daha da yolumuz uzun..

Herhangi bir sakatlık yaşadın mı?

Evet, her sporcunun eksiksiz tattığı duygular. Hamstring sakatlanması yaşadım bir dönem. Hatta hırsıma yenik düşüp sakat sakat bile çok maça turnuvaya çıktığım da oldu. Doğru bir şey değil ama bazen ne kadar doğrusunu bilseniz de gözleriniz hiçbir şeyi görmüyor. Şuan gayet güzel bir dönemdeyim inşallah böyle gider.

Sosyal yaşamınla, spor disiplinini nasıl yürütüyorsun?

Aslında öyle çok fazla yüzde yüz sosyal bir hayatım var diyemem. Elbette arkadaşlarım var ve dışarı çıkıp tabi ki eğleniyoruz, geziyoruz plan program yapıyoruz. Her şeyin yeri ve zamanı var. Ben genelde evden korta, korttan eve gider gelirim. Çünkü sonrasında yapılacak şeye gücüm enerjim kalmaz. Ama olması gerektiği kadar sosyal hayatıma arkadaşlarıma da zaman ayırıyorum.

Bahadır Fırat

Milli sporcularımızdan birisin, kaç yıldır ülkemiz adına müsabakalara katılıyorsun?

2011 yılında ilk yurtdışı turnuvamıza katıldık. Almanya’da U15 ve U17 Avrupa Squash Takımlar Şampiyonasına gittik. İlk tecrübemi orada yaşamıştım.10 senedir ülkemiz adına müsabakalara katılmaktayım.

Son olarak profesyonel olduğun bu spor hakkında bize tavsiyelerin, görüşlerin, talep ettiğin herhangi bir konu var mı varsa neler?

Ülkemizde spor denilince akla belli başlı spor branşlarının dışında çokta bilinirliği ya da önemi olmadığını düşünüyor ve hissediyorum. Aslında o kadar çeşitli ve ülkemiz insanlarına uygun spor dalları var ki keşfedilecek ya da öğrenilmesi gereken. Gerek spor medyalarında, gerek spor yetkililerin ellerinde olan ve yapabilecek o kadar çok şey var. En basitinden kendi spor dalımız için halka açık squash kortları, tesisleri neden olmasın ya da neden daha fazla çocuk sporcu olmasın yayılmasın? Spor yetkililerinin belediyelerin ellerinde o kadar güzel imkânlar olabilir. Ki bunları yapmanın, oyunun mentalitesi ve enerjisi o kadar Türk insanına uygun ki anlatamam. Daha başarılı günlere gidebileceğimizi düşünüyorum bu şekilde.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz