Adrenalini bol sporlardan biri olan, yamaç paraşütü (paragliding) hakkında her şey bu haberde..
Yamaç paraşütü, hava sporlarıyla ilgilenen birkaç kişi tarafından 1980’li yılların başlarında bulunan, serbest paraşütlerle yamaçlardan koşarak kalkmaya olanak sağlayan bir ekstrem spor türüdür. Sivil havacılık mevzuatlarına göre çok hafif hava aracı sınıfına girer. Hava araçları içerisinde en hafifidir. Kolay taşınabilir olması sayesinde, yolu olmayan tepelerden kalkış yapılabilir. Özel kalkış-iniş pisti gerektirmez. Doğal kaldırıcı kuvvetleri kullanarak saatlerce havada kalabilir, bulutlara kadar yükselebilir ve kilometrelerce mesafeler kat edebilir. Dünyada en yaygın ve hızlı gelişen havacılık sporudur.
Paraşütün sırt çantasına sığacak kadar küçülebilmesi ve ağırlığının az olması nedeniyle bazı dağcılar tarafından dağların zirvelerinden inmek için de kullanılır.
Yamaç paraşütünü, belirli sağlık koşullarına uyan hemen herkes yapabilir. Birçok kulüp, dernek, kurs vb. kuruluşlar bu sporun eğitimini vermektedir. Türkiye’de bu sporun eğitimini veren yaklaşık 40 tane de üniversite kulübü bulunmaktadır. Son zamanlarda ise Muğla/ Fethiye’de Babadağ Dağı zirvesinden birçok yerli ve yabancı turist atlayışını gerçekleştirmiştir.
Paraşüt pilotu Mustafa Kırlı’ya sorduk
Bu mesleği yapmak isteyenler nasıl bir eğitimden geçiyor?
THK (Türk Hava Kurumu)’dan 2 sene süren eğitim alıyoruz. Paraşüt kontrolü, meteoroloji bilgisi ve teorik bilgiler oluyor. İstekliysen kolay ama detaylı bir süreç ve sonunda pilot oluyoruz.
Herhangi bir fiziksel şart aranıyor mu?
Bir nevi asgari kuralları var bunlardan biri de fiziksel kurallar. 1.60 dan kısa olanlar ticari olarak bu işi yapamıyor ve yaş sınırı var. 21 yaşı geçmiş olmak zorundasın.
Uçuş nasıl başlıyor? Nasıl sonlanıyor?
Adı üstünde yamaç paraşütü.. Yamaçtan hızlı bir tempoda yürüyerek kalkıyoruz, bütün güvenlik önlemlerini alıyoruz. İnişte de sadece ayağa kalkın diyoruz ve bitiyor. Zor kısmı kalkış çünkü iki kişisin bir bütün olarak hareket etmesi gerekiyor. Kalkış esnasında yolcumla ekip arkadaşı oluyoruz.
Güvenli bir spor mudur?
Güvenli bir spor ama hayatta hiçbir şeyin garantisi olmadığı gibi bunun da yok. Kask, yedek paraşüt, sigorta vs bütün önlemlerimizi alıyoruz. Hava şartlarını kontrol edip uçuyoruz.
Korkan yolcularını nasıl telkin ediyorsunuz?
Korku olacak ki adrenalinli olsun. Elimizden geldiğince sakin karşılayıp, aklındaki soruları dinliyoruz ve bildiklerimizi anlatıyoruz. Enerjimizi aktarıp sakinleştiriyoruz.
Yolcularda kilo sınırınız var mı?
Evet. Kilo sınırımız var. Bir paraşüt en fazla 220 kilo taşıyor. Doğal olarak 105 kilo üzeri yolcu alamıyoruz. Sigortanın sınırı da o kadar.
Yolculuk anında paraşüte bir şey olduğunda nasıl müdahale ediyorsunuz?
Tüm eğitimlerini aldığımız yamaç paraşütünde, elimizde 2 tane fren ipleri oluyor, tüm müdahaleyi onlarla yapıyoruz. Yine de kontrolü toparlayamazsak yedek paraşütü kullanıyoruz. Anlayacağınız sıfır risk.
Paragliding yapmak isteyenlere tavsiyelerin var mı, varsa nelerdir?
Bu özgürlük hissini mutlaka denemelisiniz. Zor değil sadece 5 adımlık cesaret lazım. Korkuyorum diyebilirsiniz ama unutmayın ki bu hayatı cesurlar yaşar.
Ve son sorumuz bu mesleğe nasıl yöneldin?
Ben çocukluğumdan beri gökyüzünü izliyorum. Hep pilot olup bulutların üstünde olmayı istemiştim. Bu işi görünce vazgeçemedim dedim ki senin yerin gökyüzü. Bir gün ofisimde yani göklerde buluşmak dileğiyle..