Değerli izleyenler, Sevgili okurlarımız,

Europe World Spor’da alışıla gelmişin dışında bir program ile sizlerleyiz. Pandemiden dolayı ne yazık ki röportajlarımızın bir bölümünü yan yana değil ‘’zoom’’ bağlantısı ile gerçekleştiriyoruz…

Elde ettiği şampiyonluklarla birlikle ülkemizi defalarca gururlandıran bir Modern Pentatlon Sporcusu bugün röportaj konuğumuz oluyor…

         Dünya çapında büyük başarılar elde ettin ve ülkemizi çok defa gururlandırdın. Biz, bu süreci en başından dinlemek istiyoruz.  Sıdal ASLAN kimdir?  Pentatlon’a nasıl başladı?

Hacettepe üniversitesinde Beden Eğitimi Öğretmenliği okuyorum. 3.Sınıf öğrencisiyim. 22yaşındayım. 2013 den beri Milli Takım adına Modern Pentatlon yapıyorum.

Peki, kaç dala ayrılıyor Modern Pentatlon?

Farklı branşlar var. Atletizmin farklı branşları ayrı dalları var, Modern Pentatlonda 5 branş var.

Yüzüyoruz, koşuyoruz, eskrim yapıyoruz, atış yapıyoruz ve atla binicilik yapıyoruz.

        Geçmişin başarılarla dolu. Doğal olarak soracağım ilk sorumda ilk başarın olacak. Dilersen röportajımıza bu soru ile başlayalım?

Çoğu sporcu gibi bende yüzme ile başladım.  Yüzmede pek başarılı olamadım. Fiziğim koşuya yatkındı. Küçük yaşlarda hemen 5 branş ile başlamıyoruz. Yüzme ve koşu ile başladım bende.

Girdiğim ikili yarışta 2. oldum öyle olunca yüzmeden pentatlona geçirmek istediler ve yaşımız ilerledikçe diğer branşlar ekleniyor, ilk başta sadece yüzme ve koşu yapıyoruz 18 yaşını geçtiğimizde de 5 branşı da yapmamız gerekiyor.

        Bunun bir süresi var yani?

5 branşta yarışmamız için belli bir kategoriye, yaşa gelmemiz gerekiyor tabi, ama antrenmanları daha önceki yaşlarda yapmamız gerekiyor yarışmaya hazır olmamız için.

İlke ÖZYÜKSEL ve senin başarıların bu sporu yapan diğer sporcularında desteklediği ile gelen art arda başarılar ile daha çok duyuluyor Modern Pentatlon ama yine de 10 kişiden 5’i ne yazık ki bilmiyor.

        Peki, Bu spor branşın da yeterli bir donanımda eğitim veriliyor mu koşullar net olanaklar sağlanıyor mu?

En çok Ankara’da bu sporu yapan sporcular var.

Tatbii ki antrenman yerlerimiz var ama bunun için ayrıca bir kompleksimiz yok. Mesela yurt dışındaki sporcular, rakiplerimizin hepsinin bir arada olduğu tesisler var. Havuz, atletizm, binicilik, eskirim salonu var. Ama biz maalesef sabah başka yerde öğlen başka yerde akşam başka yerdeyiz. Şehir içinde gezmek zorunda kalıyoruz bizi en çok zorlayan bu oluyor aslında.

Pentatlon için ayrılmış Belli bir kompleksimiz yok maalesef sürekli antrenmanlar için geziyoruz ve bu sporcuları çok zorluyor.

        Bu dersleri ayrı ayrı alıyorsunuz ama yarışmada hepsinden sorumlusunuz değil mi?

Evet, her branşın ayrı ayrı antrenör ile antrenmanlar yapıyoruz. Yarışmalarda Yarı Finalde 4 Branş yapıyoruz, birincilik hariç. Finale kaldığımız taktirde 5 branş yapıyoruz birincilikle beraber.

       Bir antrenörden daha fazla efor harcanıyor yani

Evet, biraz öyle

         Peki bu dalda yeterli derece bilgili antrenör var mı?

Şu anki çalıştığımız antrenörlerimiz kendi alanlarında en başarılı antrenörler. Modern Pentatlonu da yıllardır yaptıkları için Modern Pentatlonda en üst düzeyde bilgiye sahip antrenörler. Ama tabi ki hiç biri eski sporcu ya da eskiden Pentatlon geçmişi olma gibi bir durumu yok. Sadece Pentatlon, Türkiye’ye geldi geleli işin içinde olan ve bilen insanlar…

 Soracağım bir diğer sorum da şu: İlerde kariyerin açısından neler düşünüyorsun, sen de bir spor salonu açma veya antrenör olarak devam etme gibi bir planın var mı?

Bende beden eğitimi öğretmenliği okuyorum. Ama öğretmenliği yapmayı düşünmüyorum. Yüksek Lisans okumak istiyorum sporcu beslenmesi üzerine ama eninde sonunda sporun içinde bulunabileceğim bir şey yapmak istiyorum.

            Şunu söyleyebiliriz o halde. Belli bir yerden sonra antrenör olarak görebiliriz seni de

Yani gibi gibi :))

              Sormazsak olmaz dedik ve öyle ilerledik biz Dünyada bu spor dalında hangi konumdayız? Bu işin ipini çeken İlke ÖZYÜKSEL, sonrasında senin başarılarından yola çıkarsak ne dersin?

Tabi hala çok çok eksiklerimiz var ama İlke bizim önümüzü çok açıyor.

Bu branşta olimpiyata giden ilk kadın sporcu ve gerçekten İlke’nin bu kadar başarılı olması sporun da daha çok tanınmasını sağlıyor hem de arkadan daha İlke gibi sporcuların yetişebileceğini gösteriyor.

              Sevgili İlke ÖZYÜKSEL’e de sevgilerimizi iletelim. Yakında kendisini de röportajlarımızda görürüz umarım. Gerçekten çok yoğun bir antrenman yapıyor ve yapıyorsun.

             Peki, şunu sormak isterim; bir günün nasıl geçiyor neler yapıyorsun?

Sabah çıkıp akşamın bir vakti eve geliyoruz. Genelde sabah saatlerinde yüzme antrenmanımız oluyor hemen arkasından apar topar yemek yiyip eskrim antrenmanlarına gidiyoruz sonra biniciliğe, ardından koşuya gidiyoruz. Sabah 6’da 7’de evden çıkıp akşam 6-7 de evde oluyoruz. Bütün günümüz böyle geçiyor.

          Sıdal, şimdi bu saydığın branşlarda açık konuşmak gerekirse şuan hepsini tek tek kendim yapsam günün sonunda bayılır kalırdım. Ama sen bunu bir kadın olarak yapıyorsun ve üst seviyede yapıyorsun. Bayrağımızı başka ülkelerde dalgalandırıyorsun buradaki o başarıdan bahsedelim biraz 🙂)

Aslında yine İlke’den yola çıkacağım. Modern Pentatlon da ülkemizde  kadınlar erkeklerden bir tık daha iyi durumda. İlk başlarda tabi tepkiler geliyordu,

“-Ata nasıl biniyorsunuz?  Atış nasıl yapıyorsunuz? “ diye. Ama şu an öyle tepkilerde yok baya destekleniyoruz bu konuda.

         Destekleniyoruz dedin. Tabi bu süreçte ailen en büyük destekçin. Olimpiyata katlıyorsun bir süre ailenden uzak kalıyorsun. Onların yorumları ne oluyor bu duruma?

Şöyle, ben küçük yaşta spora başladığımda ilk antrenörüm hep aileyi uzak tutmak istedi. 7-8 yaşında kendim gidip gelmeye başladım antrenmanlara. İlk başta tabi servisle ama 10 yaşlarında kendi başıma gitmeye başladım. O yüzden ailem ile bağımsız oldum onlar sadece artık arka planda destekliyorlar karışmıyorlar pek.

          Mesela babandan bahsedeyim. Olimpiyatını veya her hangi bir turnuvanı izleyince nasıl? Çok heyecanlanıyor mu?

Şöyle söyleyeyim uzun süredir birçok yarışmama gelmediler. Ben istemiyorum. Çünkü bu alışılmış bir durum haline geldi.

Bir erkek kardeşim var futbolcu, babam daha çok ona sardı artık hep onunla ilgileniyor :))

            Ailende başka sorucu var mı?

-Baban bir dönem futbol oynamış. Erkek kardeşim profesyonel futbolcu, şu an yeni imza attı ama henüz takımla maça çıkmadı. Ankara Gücü’nde oynuyor.

Şimdi bu spor dalında uğraşmanın da zorlu yanları var ama alışmışsın çocukluğundan beri bu işin içindesin ona göre planlamalar yapıyorsun. Ama bir kez daha sormak istiyorum var mı bu sporu yaparken zorlandığın durumlar?

Tabii zorlanıyorum. Çünkü; evet spor bilimleri okuyorum ama biraz daha akademik başarıya önem verdikleri için pek yardımcı olmuyorlar. O yüzden aynı anda hem okulu idare etmek hem sporu idare etmek, haftanın 6 günü antrenman yapıyoruz sosyal hayatı olabildiğince az tutmaya çalışıyoruz. Aynı anda dersler var 5 tane antrenman var psikolojik olarak kötü oluyoruz hani kaldırması zor oluyor.

          Peki, Bu yoğunluk içerisinde birde okulla uğraşıyorsun nasıl etkiliyor seni?

Hedefim 4 yılda mezun olmaktı. Ama uzayacak büyük bir ihtimal ile 1 sene. Bu dönem özellikle yarışlara gidip gelirken baya aksadı, sınavları kaçırmasam bile devamsızlık önemli olduğu için antrenmanlardan dolayı öyle olunca baya kısıyor.

           Bir paylaşımını ele almak istiyorum.

12 Nisanda Sosyal Medya hesabından ( instagram ) yapmış olduğun bir gönderinde:  “Yeterince iyi olmak için yapman gereken hiçbir şey yok”  diye ifade etmişsin.

Tabiî ki spor olarak örnek vermek istemdim. Sporda çok çalışmak lazım. Yeterince iyi olmak için düzenli olmak lazım. Spor bambaşka bir şey ama şunu ele aldım; hiç bir insanın bir başkasından iyi olmak için extra bir şey yapmasına gerek yok. Benim gözümde herkes eşit. Çok hümanist bir insanım. O yüzden kimsenin kendini iyi hissetmesi için başka bir şey yapmasına gerek yok insan olması yeterli.

            Sıdal isminin anlamı ne?           

Sıdal, zirvedeki güç demek.

            İsmin anlamı güç demek. Pentatlon da olmak güç isteyen bir şey. İsminden dolayı kendini şanslı hissediyor musun?

-Evet evet… Herkes gerçekten ismin anlamımı tam bulmuşsun diyor. Küçükken farklı bir isim diye sevmezdim pek ama büyüdükçe sevmeye başladım.

Sıla diyen çok oluyordur?

Sibel diyen bile var :))

           Arkadaşların nasıl? Bu yoğunluğa ne diyorlar? Çevrende sporcu çoktur ama olmayan kişiler bu durumu nasıl karşılıyor buluşalım dediğinde bir tepki geliyordur mutlaka.

Okuldan çıktığımda herkes bir şeyler yapmak istiyor. Ben o sırada hep antrenmana yetişecek oluyorum, bazen geçiştirmek için yaptığımı sanansalar oluyor ama kesinlikle öyle değil, ama trip yiyoruz :))

       Yakın zamanda katılmış olduğun bir yarışma vardı nasıl geçti?

Bu sene büyüklerde ilk senem. Öncelikle hedefim bu sene büyüklerde gittiğim yarışlarda finale kalabilmekti ve tam finale koştuğumu sanırken son atışımı kaçırdım ucu ucuna bir final kaçışı oldu o. Aslında sevinmem gerekiyor bu kadar yaklaştım ama ucu ucuna kaçırmak beni üzüyor tabi.

         Bu gibi durumlarda nasıl hissediyorsun? Kendini nasıl motive ediyorsun hemen kendini?

5 branş olduğu için gerçekten bir yerden eksiği tamamlarken öbür yerden çok farklı bir eksik çıkabiliyor. Geldim hemen tekrar hızla antrenman yaptım. Vakit kaybetmeden özelikle atış çalıştım atışta sıkıntı yaşadığım için birde büyük yarışlara gidiyoruz ortama alışmamız gerekiyor sakin kalmamız gerekiyor artık.

Pandemiden dolayı Olimpiyatlar ertelendi birçok turnuva iptal oldu. Bunun sana etkisini soracağım. 2 sorum var bununla ilgili…

  • 2/1 Genel olarak ertelenmesi, sporcular için avantaj mıydı dezavantaj mıydı?
  • 2/2 Senin için bu süreç nasıl geçti? Neler yaptın?

-Kimse antrenman yapamadı, kimse yarışına odaklanamadı, çoğu sporcu için bu bir dezavantajdı ama yarışlar tekrar başladığında herkes yarışlara aç geldi gerçekten herkes çok özlemiş yarışmayı özlemiş insanlar o konuda insan şunu anladı hani ben aslında sporu ne kader seviyor muşum, yaptığım branşı ne kadar önem veriyormuşum hissiyatına girdi.

Benim için şöyle; gençlerimin son senesiydi bir daha gençlerde yarışamayacağım o yüzen 2020 de gençlerde yarışmayı çok istiyordum çünkü en büyük yaş grubu olarak kendi kategorimde yarışacaktım biraz boşa gitti.

Beni en çok üzen şey gençlerde son kez yarışamam oldu ama karantina da ne olur olmaz her an yarışmaya gidebiliriz diye evde bile olsa antrenman yaptım.

Vereceğin cevabı ortalama tahmin edebiliyorum, klasik bir soru olacak ama sen zor bir spor ile uğraştığın için bu sorunun cevabını senden merak ediyorum açıkçası…

             Modern Pentatlon hayatına neler kattı?

Açıkçası Modern Pentatlon yaptıktan sonra hayattaki diğer her şey daha basit geliyor. Her şey ile başa çıkabilirmişsiniz gibi geliyor.

Ama bu güç, siz kadınların ruhunuzda var :))

Erkeklerden biraz daha mücadele ediyoruz evet 🙂

Benim branşımdan aldığım en büyük şey Modern Pentatlon hakkıyla yapan bir insan hayatta her şeyi yapabilir diye düşünüyorum.

             Bir sorum daha olacaktı arada kaynadı onu hemen sorayım.  Önümüz de hazırlandığın, katılacağın bir yarışma var mı?

Haziran, temmuz ve kasım da yarışmalarımız var.

Büyükler Dünya Şampiyonası

Büyükler Avrupa Şampiyonası

U24 Avrupa Şampiyonası var

Benim tabi en büyük hedefim U24 şampiyonası. Çünkü U24 de 2 senem daha var gençlerde bitti ama U24’de 2 sene daha yarışabiliyorum. Büyükler için tabiî ki hedeflerimiz var ama daha pişmemiz lazım.

         Kariyerini noktaladığında herhangi bir yarışmaya katılmak ister misin? Mesela Survivor…

Yani çok isterim aslında.

Biliyorsunuz o yarışmaya gidersem performansım birden düşer sporu bırakmak zorunda kalırım ama bıraktığımda tabi isterim gitmeyi.

Çok eminin oraya gidecek olursan yarışmayı da başaracağına inanıyorum

Sıdal, keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Biraz röportaj yaptık biraz sohbet ettik. Pandemiden dolayı ne yazık ki yan yana değiliz ama bir sonraki röportajımız için mutlaka yan yana olacağız.

           Seni örnek alan şuan birçok kişi vardır röportajımızı okuyan veya izleyen kişilere, Modern Pentatlon için ne demek istersin? Var mı tavsiyen?

Zamanında bende yaparken çok zorlandım. Bazı şeyleri başarmak hem maddi hem manevi hem fiziksel hem ruhsal çok zor ama bırakayım mı diye düşündüğümüz zaman sakın bırakmayın çünkü bende aynı şeyden geçtim. Hatta bıraktım tekrar başladım. Başladıktan sonda tekrar olmaz dediler ama bir şekilde oldu gerçekten o seviye ye geldiğinizde asla bırakmayın.

Europe World Spor da 2. Zoom bağlantısı gerçekleştiriyoruz. Konuğumuz Sıdal ASLAN’dı.

Keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Arada röportaj yaptık bilinmeyenleri merak edilenleri sorduk.

Bir kez daha başarılar diliyorum. O kadar sıcakkanlısın ki o ışığı gözlerinde görüyorum. Bir kez daha hem ülkemizi hem de bizi gururlandıracağına emimin.

Ama bir söz isterim senden.

          Turnuvaların ardından ilk röportajın bana, tamam mı?

Tamam. Ankara’dayım ben zaten. Sizde gelirsiniz  buraya bura da bile yaparız.

            Europe World spor olarak bizler hakkımızda neler söylersin? Nasıl değerlendirirsin ekibimizi?

-Bence gerçekten çok güzel bir şey yapıyorsunuz. Çünkü Türkiye de futboldan başka branşların da olduğunu anlaması gerekiyor. O yüzden bilinmeyen branşları insanlara tanıtmanız çok güzel çok teşekkür ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz