10 yaşından itibaren başladığı pentatlon sporunu yaşadığı sorunlar nedeniyle bırakıp antrenör olarak devam eden 22 yaşındaki Genç Sporcu Sümeyye Demir Europe World Spor’un konuğu oldu. Sümeyye Demir’in en büyük hedefi iyi ve kendinden emin sporcular yetiştirmek.
1-Kendinden Biraz Bahseder Misin?
Ben Sümeyye Demir. Bu dönem Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmenliği bölümünden mezun oldum. 22 yaşındayım. 5 yaşından yüzme branşı ile spora başladım. Daha sonra 10 yaşıma geldiğimde bir antrenörüm sayesinde Modern Pentatlon ile tanıştım. Şuan da Modern Pentatlon ile devam ediyorum.
2- Pentatlon Nedir?
Pentatlon 5 branşı içeren bir spor dalıdır. Bu branşlar içerisinde yüzme, koşu, atıcılık,eskrim ve binicilikten oluşuyor. Bunların hepsinde yarışarak bir sonuç elde ediyoruz.
3- Bu Spor Branşını Kimler Yapabilir?
Bu sporu herkes yapabilir. Tabiî ki de küçük yaştan başlamak gerekiyor. Çok fazla koordinasyon ve kondisyon gerektiren bir spor. Küçük yaşlardan başlayıp 40-50 yaşına kadar yapan sporcular var. Şuan masterlar takımı da yapıyor. Özellikle belirlenen bir yaş sınırı yok. Her yaşta yapılan bir spor.
4- Sporcunun Fiziksel Olarak Ne Gibi Özellikleri Taşıması Gerekiyor?
Fiziksel olarak aslında pentatlon aslında mesafe olarak çok arada kalan bir spor. Hem aerobik hem de anaerobik kapasitesini gerektiren bir branş. Eskrimden örnek verirsek, eskrim anaerobik gerektiriyor. O yüzden sporcunun her yönden gelişim sağlaması gerekiyor. Kuvvet, dayanıklılık denge konusunda. Hepsini barındıran bir spor.
5- Beslenmeni Nasıl Sürdürüyorsun?
Destek alıyoruz bu konuda. Bakanlığımızdan ve spor kuruluşlarından destek alarak ilerleyebiliyoruz. Çünkü bunun dengesini sağlayabilmek bizim için çok zor. Antrenmanlarımız çok yüklü olduğu için bunu biz kendimiz yapamıyoruz. Uzmanlar yardımı ile yapabiliyoruz.
6- Pandemi Sürecinde Çalışmalarını Nasıl Sürdürdün? Nasıl Zorluklarla Karşılaştığın Ve Bunlara Ürettiğin Çözümler Nelerdi?
Tesislerimiz kapalı olduğu için antrenman yapamıyorduk. Bu yüzden kondisyon olarak kendimizi tutabilmek. Evde vücut ağırlığımız çeşitli aletlerle kendi koordinasyon ve kondisyonumuzu sağlayabildik. Lazerli silahlar kullandığımız için atıcılık branşımızı yapabildik. Onun dışında yüzüme ve atletizmde çok sıkıntı yaşadık. Kendi imkanlarımız ile bir şeyler yapmaya çalıştık.
7- Bu Sporda Zorlandığın Anlar Neler Oluyor?
Antrenman ve yarışlar bakımından çok yüklü bir spor. Yurtiçi ve yurtdışı yarışlarımız süreli olduğu için psikolojik olarak bu durum bizi bazen yorabiliyor. Sosyal hayatımızı da baya kısıtlamış oluyor. Çünkü günde 3-4 antrenman yaptığımız oluyor.
8- Ailen Ve Arkadaşlarının Destekleri Nasıl?
Onlar olmasaydı devam edebilmemiz çok zor. Özellikle ailelerimiz çok destek veriyor bize. Sporda destek göremezseniz zaten psikolojik olarak da yapamazsınız. Tamamen onların destek moral ve motivasyonları sayesinde devam edebiliyoruz.
9- Bu Sporda En Önemli Kilit Nokta Nedir?
Dengeyi sağlayabilmek bizim için çok zor. Özellikle psikolojiye en önemli kilit nokta diyebiliriz. Beslenme, kondisyon ve antrenmanların dengesini sağlayabilmek bizim için çok önemli. Hepsini ortak bir noktada buluşturmamız gerekiyor.
10- Uğraştığın Başka Spor Branşları Var Mı?
Evet. Şuanda atıcılık branşı ile uğraşıyorum. Atıcılık federasyonunda havlı ve ateşli silahlar müsabakasında da yer alıyoruz Yaklaşık 3 yıl oldu. Onun dışında 2018 yılında ben pentatlonda resmi olarak yarışmalara katılmamaya başladım yaşadığım problemlerden dolayı. Psikolojik olarak bırakmak zorunda kalıp pentatlonda antrenör olarak devam ediyorum.
11- Vermiş Olduğun Eğitimlerini Nasıl Sürdürüyorsun Çalışma Sistemin Nasıl?
Şuan ben federasyon ile birlikte çalışıyorum eskrim dersleri veriyorum. Öncesinde yüzme dersleri de veriyordum. Aldığım eğitimler, spor hayatında kazandığım deneyimlerle birlikte aynı anda antrenörlerimden de destek alıyorum. Onların verdiği desteklerle kendi sporcularımı yetiştirmeye çalışıyorum. Şuan 15 öğrencim bulunuyor. Bunlar devam eden belirli bir yere gelmiş sporcular. Aileleri ve kendileri spora çok önem veriyorlar.
12- Bu Spora Başlamak İsteyip Cesaret Edemeyenlere Neler Söylemek İstersin?
Korkacak bir şey yok. Zaten biz zorlamıyoruz. Sporculara anlayış gösteriyoruz. Bir başarı olsun diye yüklenmek hiçbir zaman doğru değil. Antrenmanları doğru bir şekilde uyguladıktan sonra her şey olabilir. Sadece biraz sabır gerekiyor.
13- Bu Sporun Artı Ve Eksi Yönleri Nelerdir?
Her 5 branşı yapabilmek büyük avantaj. Her konuda bir deneyim yaşatıyor ve özgüven sahibi oluyorsunuz. Sporun temelinde bu var zaten. eksileri olarak bizim tesis açısından büyük problemler yaşıyoruz. Kısıtlı sayıda tesislerimiz var. aralarındaki mesafe çok uzun bir stadyum ya da tesis içerisinde bulunsa bizim için çok kolay olacak.
14- Hedeflerin Neler?
Ben antrenör olarak devam edip iyi sporcular çıkartmak istiyorum. Deneyimlerimi bazı insanlara vermek istiyorum. Çünkü pentatlonda 5 branşı bilip de bu spordan gelen bir antrenör yok aslında. Sadece benim jenerasyonum bu işi yürütebilir diye düşüyorum. Biz 5 branşta bulunmuş insanlarız.
15- Europe World Spor Sayfamız Hakkında Düşüncelerini Alabilir Miyim?
Sayfanızı çok başarılı buluyorum. Spora ve sporcuya destek veriyor. Bir yerlere getirmeye çalışıyor. İnsanlara katkı sağlamak istiyor ve bu benim çok hoşuma gidiyor. Hiç kimse bunlarla uğraşmak istemiyor günümüzde. Bu şekilde sağladığınız imkanlar ile çok fazla insan sesini duyurmuş oluyor. Bunu gönülle yaptığınız için bu konuda teşekkür ediyorum size. Sizin yaptığınız bir ekip işi. Hepinizi tebrik ediyorum.