17 yaşında yüzme antrenörünün yönlendirmesi ile Sualtı Hokey sporuna başlayan İrem Kökbaş, Europeworldspor.tr’nin  sorularını yanıtladı.  Başarılı sporcunun hedefi Dünya Şampiyonasına gidebilmek.

İrem Köktaş

Öncelikle Kendinden Bahseder Misin?

Ben İrem Kökbaş. 20.12.1995 tarihli Bakırköy doğumluyum. Sivaslıyım. Ailemin tek çocuğuyum. Millî Sualtı Hokeyi sporcusuyum. Beden eğitimi ve spor öğretmeniyim. Gedik üniversitesinde lisansüstü eğitimim devam etmektedir.

Su Altı Hokeyi Nasıl Bir Spordur?

Sualtı hokeyi palet, maske, şnorkel, eldiven gibi temel ekipmanı giymiş 6’şar takımdan oluşan iki takım oyuncuları arasında ve yüzme havuzu dibinde oynanan bir spordur. Oyunun amacı havuzun dibinde bulunan pak dediğimiz yani topumuzu yine havuzun dibinde bulunan kalelere gol atmaktır. Sualtı hokeyi zor bir spordur fakat ne kadar zor ise o kadar da zevklidir.

Bu Sporu Kimler Yapabilir?

Yüzme alt yapısı olan herkes yapabilir. Yaşın önemi yoktur. Çünkü U15- U19 – U23 ve Elite takımlar vardır. Yaşına göre bu kategorilerden birine girebilirler. Tabi ki de kondisyon büyük önem taşıyor. Yüzme bilebilir yaş açısından da bir sorun yoktur. Ama ileriye dönük büyük hedefler var ise antrenman fazla yapıp iyi dereceye gelmesi gerekir. Yoksa hobi olarak herkes de yapabilir.

Bu Sporu Yapmak İçin Hangi Özellikler Gerekli?

En önemli özellik yüzme bilmek. Yüzme biliyorsa diğer teknik açıları antrenmanlarla öğretilir. Eğer dalış yapmış biri ise şnorkel kullanmayı hızlı bir şekilde öğrenebilir. Sualtı hokeyin en güzel yanı da bu vücut yapısına bakılmaz. Kilolu, Zayıf, güçlü ve ya güçsüz fark etmez. Suyun altına indiğinizde bütün özellikler kayıp olur nefesi fazla olan ve hızı olan kazanır. Hız ve nefes ise antrenman ile kazanılır.

Bir Pandemi Sürecinden Geçiyoruz Sizin İçin Ne Gibi Sorunlar Oldu. Bunlar İçin Ürettiğin Çözümler Nelerdi?

Tabi ki de antrenmansızlık. Tesis kullanamadık. Biliyorsunuz ki belli bir süre hiçbir şekilde spor salonları açılmadı. Daha sonrada milli sporculara açıldı. O kapalı kaldığı süreçte antrenörümüz evde yapabileceğimiz egzersizler verdi. Evde zoom üzerinden onları yaptık. Tabi ki de en büyük sorunumuz havuzdu. Havuz sorununa bir çözüm bulamadık. Yasakların kalkmasını bekledik.

Sen Bu Spora Nasıl Başladın?

Trt Sporda yüzme yarışmalarını izleyip 9-10 yaşlarında Galatasaray spor kulübünde yüzmeye başladım.  Bu yaş aslında yüzmeye başlamak için geç bir yaş. Çünkü 10 yaşında başladığımda ben yüzme bilmiyordum. Diğer 10 yaşındakiler teşvik yarışmalarına katılıyordu. Benim yüzme öğrenip yarışlara katılmam biraz zaman aldı.  Liseye kadar böyle devam ettim. 17 yaşıma geldiğimde yüzme antrenörüm su sporlarına yönelmemi önerdi. Sualtı hokeyi, su topu gibi.  Beni şu anki sualtı hokeyi antrenörüm Deniz Çeliközle tanıştırdı. Deneme dersine katıldım. Hoşuma gitti ve lise sonda sualtı hokeyine başlamış oldum.

Seni Zorlayan Anlardan Bahseder Misin ?

Şuan için şunu söyle bilirim Yaşım 25 ve çalışma hayatına artık tam anlamıyla atıldım. Sabahtan akşama kadar işte oluyorum ve akşam antrenmana gitmem gerekiyor. Bazı günler işte o kadar yoruluyorum ki antrenman yapacak halim kalmıyor. Veya yarışma için işten izin almak çok zor oluyor. Çünkü ülkemizde basketbol veya futbol oyuncusu değilsen bir önemi yoktur. Bu durumlarda zorlanıyorum mentol olarak. Fiziksel olarak yarışmada veya antrenmanlarda yoruluyorum ve ya zorlanıyorum evet ama ben bunlardan zevk alıyorum. Kolay olsaydı antrenmanlar antrenman olmazdı.

Bu Sporda En Önemli Kilit Nokta Nedir?

Takım olmak. En iyi takım olan kazanır. Çünkü suyun altına indiğinde sen oraya gel hızlı yüz diye konuşamıyoruz. Herkesin birbirini çok iyi tanıması gerekiyor. Bunun için birbirimizle fazla vakit geçirmemiz gerekiyor ve antrenmanları hep beraber yapmamız gerekiyor.

Uğraştığın Başka Spor Branşları Da Oldu Mu?

Alt branş olarak sualtı ragbisi yapıyorum. Amatör olarak da dans ile ilgileniyorum.

Bu Spora Başlamak İsteyip Aklında Soru İşareti Kalanlara Neler Söylemek İstersin?

Denemekten ne çıkar? Dene ve gör. Hoşuna gitmezse başka branş denersin. Bu kadar basit. Çok düşünmek saçma. İstiyorsan yap. Bekleme. Çünkü hayat beklemiyor. Sualtı hokeyi zor ama bir kadar eğlencelidir. Sualtına indiğinde konuşamıyorsun ve takım arkadaşlarınla sadece bakışarak veya onları çok iyi tanıman gerekiyor ki nereye dalacağını nasıl pas vereceğini bilesin. Çok fazla arkadaşın olabilir. Çok sosyalleşirsin ve çok anı biriktirirsin. O yüzden bekleme, sende katıl.

Senin Bu Sporda Hedeflerin Nelerdir?

Dünya Şampiyonası görmek. Daha kadın takımı olarak dünya şampiyonasına gidemedik. Hem maddi hem de bizim daha hazır olamadığımız için gidemedik. Umarım kadın takımı olarak dünya şampiyonasına gidebiliriz.

Europeworldspor Sayfamız Hakkında Düşüncelerin Nedir?

Europeworldspor sayfasına çok teşekkür ederim. Amatör sporlara gösterdiği ilgi muazzam. Az duyulmuş fakat iyi dereceler getirmiş bir sürü branş var ve bunu herkesin görmesini seslerini duyurması için elinden geleni yapıyor.

Bu Sporun Artı Ve Eksi Yönleri Neler?

Eksi yönleri şu; amatör branş olarak geçiyor ama çok malzemeli bir spor. Palet, maske, şnorkel, eldiven, sopa, başlık, ağızlık, mayo ekipmanlardır. Bunların hepsine sahip olmak çok masraflı. Ve bunlardan yedekte olması gerekiyor ki kırılırsa hemen yedeğini alabilesin. Amatör branş olduğu içinde kimse sponsor olmak istemiyor. Herkes kendi cebinden ödüyor. Bir diğer eksi yön görsellik. Bizim branşımızda birden fazla sualtı kamerası gerekiyor. Turnuva zamanları tribündekilere projeksiyon yardımıyla yansıtılıyor. Youtube dan da canlı yayın olarak veriliyor. TSSF sayfasında linki paylaşılıyor. Bunu da sadece zaten bilenler izliyor. Televizyonda yayınlanmıyor. Bu yüzden de bilinmiyor. Artı yönlerine gelirsek; sosyalleşme, farklı ülkeler görme, farklı branşlar öğrenme, farklı kültürler öğrenme, disiplin, takım olmayı öğrenme, planlı olmayı  en önemlisi aile olmak.

HABER: Gizem Azboy

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz