MİLLİ BUZ HOKEYİ SPORCULARIMIZDAN YUSUF YILDIRIM EUROPE WORLD SPOR’DA KONUK OLDU.
Merhaba Yusuf Bey. kimdir Yusuf Yıldırım?
Merhaba ben Yusuf Yıldırım, 15 Şubat 1999 yılında Erzurum ‘da doğdum. Şuan Ankara’da yaşıyorum. 11 yıldır buz hokeyi sporuyla uğraşıyorum. Türkiye milli buz hokeyciyim. İki kez Dünya üçüncüsü olup ülkeme bronz madalya kazandırdım. Türkiye Buz Hokey Federasyonu’nun hazırladığı ligde ise Türkiye şampiyonluğu derecesi elde ettim.
Buz hokeyi daha çok soğuk ülkeler olarak sıfatlandırdığımız Kanada, Finlandiya, Rusya’da ilgi gören sporlardandır. Ülkemiz adına bu sporu icra ediyorsunuz. Bizi az bildiğimiz bu branş hakkında bilgilendirir misiniz? Buz hokeyi nedir, nasıl oynanır?
Ben de soğuk memleketlerin çocuğuyum ve kış doğumluyum. Belki de bunlar beni bu spora en çok çekti. Evet bahsettiğiniz ülkelerin başarıları buz hokeyi liginde oldukça bilinenler. Buz hokeyi toplam 6 kişi ile oynan bir takım oyunudur. Bir kaleci, 2 defans, 3 forvet, sağ kanat, sol kanat ve center diye yerleştirilir. Malzeme olmadan oynanamaz. Maç öncesi hakemler tarafından kontrol edilir. Top denilen şey, siyah çember halinde sert plastik ile yapılmıştır. Buna pak denir.
Buz hokeyi antrenmanları nasıl yapılır? Buz hokeyi yapmak için belirli kilo sınırı var mıdır? Buz hokeyini kimler oynayabilir?
Antrenmanlar şöyle yapılır; genellikle kaleciye karşı şut çekilir. Kaleci ısınması ve buz pistine huniler yerleştirilir. Bunlar ile buz içinde hız antrenmanı yapılır. Tabi bu sporu yapmak için kilo uyumlu olması lazım. Hızlı oynanan bir spor. Fiziksel engel durumu olmayan herkes bu sporu yapabilir.
Lisans alabilme sürecini anlatır mısınız?
Öncelikle sevdiğiniz bir spor mu? Bu süreci kendinizde tamamlamalısınız. Daha sonra antrenörlerin seni yetenekli ve başarılı buluyorsa lisans sürecin başlıyor. Lisanslı sporcu olmak için hastane de birçok vücut endeksi kontrolünden geçmek gerekiyor. Bunlardan biri kalp ritmi, efor testi gibi
Eğitim ve spor bir arada yürümez algısına nasıl bir yorum yaparsınız?
İkisine de ayrı zaman harcaman gerekir. Zaman harcadığın bir şeyde başarılı olmak istersin. Eğitim ve spor bir arada elbette ilerler ama istediğin gibi olamazsın. İkisinden biri bir tık değersizleşir zamanla. Yapanlar yok mu? Tabiki var.. o sporcularımızı ayrıca tebrik eiyorum. Yapılamaz demiyorum ama kişiyi zorlayabilir diyorum.
Zeytinburnu belediyesi 2010 yılında kurduğu buz hokeyi takımıyla büyük bir ses getirdi. Şu anda Türkiye Buz Hokeyi Süper Ligi’nde (TBHSL) mücadele etmekte. Çevresindeki amaçsız gençerli topluma kazandırmakla ün sağladılar. İç saha maçlarını Silivrikapı Buz Pateni Salonu’nda oynamaktadır. Aynı zamanda 2019 yılında yayınlanan Tek Yürek dizisinde kuruluş dönemi anlatılmıştır. Toplum tarafından hem çok tanındılar hem de mucizevi bir hikayede rol aldılar. Bu spora olan ilgiyi bu olay nasıl etkiledi?
Evet çok etkileyici bir öykü oldu. Bomba haber olan Zeytinburnu Belediyesi Spor Kulübü imkan sağlaması tüm belediyelerin örnek alması gerektiği bir durum oldu.Dışardan, sokaktan olan kişilere şans verdi ve şuan çok iyi yerlerde olan sporcular oldular. Bu olay hem spora teşviği hem de hayatta hala iyi şeyler olabiliyor inancımızı artırdı.
Türkiye Buz Hokeyi Federasyonlarının verilerine göre toplam 8 buz hokeyi takımı bulunuyor. Bu takım sayısı nasıl arttırılabilir? Yeni nesilin bu spora ilgisi nasıl?
Türkiye ligine göre lig takımı az. 8 takım bir lig için çok az. Bugün futboldan bahsetsek sayısını bilmediğimiz kadar alt yapısı vardır. Alt yapıda küçük yaşta çocuklara şans vererek, temelden destek vererek oluşturmalıyız. Bu spora, diğer az ilgi gören sporlar gibi, daha çok maddi destek olması gerekiyor. Umarım buz hokeyinde iyi olan ülkeler arasında oluruz. Biz çabalıyoruz. Ve çabalayanlar kazanır deyip sözümü bitiriyorum.